ИЗАЗОВИ ИНФОРМАЦИОНО-КОМУНИКАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА И УЛОГА ОБРАЗОВАЊА У ПРЕВЕНЦИЈИ ДИГИТАЛНОГ НАСИЉА (The Sociological Annual / Годишњак за социологију, 2024)
У раду се полази од Гиденсовог теоријског концепта глобализације да она из корена мења начин на који појединац размишља о себи и о свом односу са другим људима, као и личне животе кроз безличне изворе – медије, интернет и популарну културу. Развој информационо-комуникационих технологија допринео је глобалном повезивању људи и интензивној комуникацији, али и повећању ризика и опасности од насиља у виртуелном простору. Иако правне норме санкционишу дигитално насиље, оно је све заступљеније, а његове последице се рефлектују како на појединца, тако и на друштво у целини. Стога убрзани развој дигиталних технологија захтева ефикаснију заштиту деце и младих од ризика и опасности које им прете у виртуелном простору. У раду се елаборирају неке социјалне импликације коришћења информационо-комуникационих технологија, разматра се проблем дигиталног насиља и указује се на улогу образовања у области безбедног коришћења дигиталних технологија (интернета, мобилних телефона), при чему се наглашава кључни значај израде и примене активне васпитно-образовне стратегије.