КОМПАРАТИВНО ИСТРАЖИВАЊЕ НЕОАВАНГАРДНИХ ПОКРЕТА У ЕВРОПИ И САД (The Sociological Annual / Годишњак за социологију, 2024)
Предмет истраживања су неоавангардни покрети у Европи и САД. Циљ истраживања је проналажење сличности и разлика између европске и неоавангарде у САД. Неоавангардом се именује скуп разнородних уметничких подухвата који настају након Другог светског рата. Она настаје на европском тлу као вид разумевања и критике друштва, али се међу неоавангардне уметничке праксе убрајају и уметнички иступи какви се налазе у Северној Америци. Појам се афирмише у Италији шездесетих година, где је и дошло до највећег развоја неоавангарде. Њена усмереност ка социјално-политичком ангажману је заједничка карактеристика овог периода. Oсобеност свих уметничких подухвата неоавангарде је изражено осећање деперсонализације. Разлике се првенствено уочавају унутар сензибилитета за политику. Код европских неоавангарди може се говорити о упадљивом интересовању за политику. У поређењу са европском, америчка неоавангарда исказује мање амбиције ка политичком ангажману. Рад показује да су и на европску и на неоавангарду у САД утицали супкултурни и контракултурни покрети.