(untitled) (The Sociological Annual / Годишњак за социологију, 2024)
U prvom delu rada dat je kratak prikaz toka transformacije socijalne politike Republike Srbije. Sistem socijalne sigurnosti za vreme trajanja socijalizma bio je zasnovan na politici punog zapošljavanja i ostvarivanju socijalnih prava povezanih sa radnim statusom. Padom socijalizma, zbog određenih društvenih i ekonomskih okolnosti, prave reforme su u Srbiji počele kasnije nego u ostalim zemljama. Tokom perioda tranzicije sprovedenim reformama u određenim oblastima socijalne države, dotadašnji model socijalne države bio je značajno liberalizovan uz zadržavanje prethodne korporativističke tradicije. U drugom delu rada analizirane su sadašnje karakteristike tipa države blagostanja Republike Srbije u odnosu na tradicionalnu Esping-Andersenovu klasifikaciju. Analiza pokazuje da je aktuelni tip države blagostanja u Republici Srbiji mešovit tačnije korporativno-liberalan. U oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja kao i u oblasti osiguranja za slučaj nezaposlenosti dominiraju prevashodno korporativne karakteristike sa pojedinim liberalnim elementima, dok je sistem socijalne zaštite liberalan.